Sachertårta
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
150 g choklad
8 ägg
120 g mjöl
Ströbröd
Aprikosmarmelad
Glasyr:
150 choklad
1 msk olja
200 g socker
1 / 8 l vatten
Tillagning:
Förberedelser


Smält chokladen i vattenbad och tillsätt äggulorna en i taget. Rör i smöret och hälften av sockret så att smeten blir tjock och fluffig. Sikta ner mjölet. Vispa äggvitorna med resten av sockret till hård konstistens och blanda försiktigt ner det tillsammans med mjölet i smeten. Blanda allt noga. Häll blandningen i en smord och bröad form och grädda i 180 ° C i ca 1 timme.

Låt kakan svalna på ett galler och ta kakan ur formen efter ca 2 timmar. Dela kakan i två delar på höjden och jämna eventuellt till överdelen. Ställ bottenplatten på ett platt underlägg. Bred ut aprikosmarmelad på underdelen och lägg tillbaka överdelen på plats.

Chokladglasyr: Smält chokladen i vattenbad, blanda med olja. Koka upp socker och vatten och låt det svalna. Blanda sedan försiktigt ner sockerlösningen i den smälta choklad och rör till en slät smet.

Bred ut glasyren över tårtan och låt stelna.
Serveringstips:
Porter/IRS/Barley Wine - Servera med vispad grädde!