Italiensk Fylld Lammstek Med Knaprigt Täcke
Ingredienser:
1 lammstek ca 2 kg
2 tsk salt
1 stk svartpeppar
skal och saften av 1 citron
FYLLNING:
100g tärnad bacon
1 knippa persilja
1-2 tsk oregano
2 vitlöksklyftor

ÖRTTÄCKE:
1 knippa persilja
3-4 vitlöksklyftor
4 msk ströbröd
3/4 dl olivolja
50 g nyriven parmasanost
Tillagning:


Receptet hämtat från Mat-mamman


Det här behövs för ca 8 port.



UNGSVÄRME: 175 grader & 225 grader

FÖRBERED: Beställ steken i god tid i butiken och se till att du får den urbenad. Gör i ordning örttäcket. Ställ kallt. Gör fyllningen. Fyll lammsteken och bind upp den några timmar innan den ska stekas. Ha steken kallt så länge.

TIPS:Använd krympt snöre när du ska binda upp kött.
Vill du ha sås till lammsteken, ta vara på stekskyn och häll
den i en kastrull tillsammans med 6 dl buljong. Koka upp det
tillsammans med 1 dl creme fraiche. Red av. Låt såsen koka
några minuter. Smaka av.

GÖR SÅ HÄR:
1. Be att få lammsteken urbenad i butiken.
2. Klipp persiljan, skala och finhacka vitlöken. Blanda samman persilja, oregano vitlök och bacon.
3. Bred fyllningen över köttet. Vik ihop köttet och bind ihop steken så den ser hel ut.
4. Droppa pressad citron över hela steken. Salta och peppra. Lägg steken på elfast fat.
5. Klipp persiljan till örttäcket, finhacka vitlöken och riv citronskalet. Bland samman persiljan,vitlök, citronskal och ströbröd. Ta bort 1/3 och ställ det åt sidan. Rör ner oljan i persiljeblandningen till en pasta.
6. Klappa in persiljepastan runt om hela steken. Stick in en kött-termometer och stek köttet mitt i ugnen (175 gr.) tills termometern visar 70 grader.
7.Blanda resterande persiljeblndning med ny riven parmasan ost.
8.Ta ut lammsteken och ta försiktigt bort snöret från steken. Höj temperaturen till 225 grader. Strö persilje- och ostblandningen över steken. Droppa över lite olivolja. Stek ytterligare ca 10-15 minuter så att ytan blir knaprig.

Servera med potatisgratäng med chévreost och dragon



Till denna rätt rekommenderas: Rocca Guicciarda Riserva Chianti Classico frå Italien (2723 ) Vinet är ett typiskt Chiantvin rikligt med dofter av morell, plommon och fattoner. Smaken är frisk och fruktig med god balans mellan syra och strävhet samt svag nyans av örter och tobak
Vinet känns genuint med den örtiga lammsteken och den krämiga potatisgratängen. Dofter och smaker finner varandra på ett behagligt sätt
Serveringstips: